HUBLOT’un İlhamı Arkeolojik bir Keşiften: Antikythera…

Saat yapımcılığı tarihinde ilk kez Antik dönemden bir arkeolojik mekanizma bir saate ilham kaynağı oldu. Buttet’in ekibinin karşılaştığı en büyük zorluk, Antikythera’nın çift taraflı gösterim formuna sadık kalınarak saat mekanizmasının entegre edilmesiydi.

Antikythera, insanlık tarihinin en gizemli mekanizması. Bilimsel çevreler arasında ancak günümüzde meşhur olan ve detaylı bir şekilde incelenebilen Antikythera, 1901 yılında ilk keşfedildiğinde, tarihi ve teknik değerleri ile bir sır olarak kalmıştı. Bu Greko-Romen kalıntı, aslında dönemi inceleyen uzmanların dahi konusuna girmiyordu. Bilim adamı olmayan muhafazakâr kişiler, Antikythera’nın uzaylılar tarafından denizin çamurlu derinliklerine bırakıldığı yorumunu bile yaptılar.

Korozyona maruz kalmış dişli çarklar

Bu “makinenin parçaları, ancak 21. yüzyılın başında, multidisipliner bir yaklaşımla, derinlemesine analiz edilebildi. Bu çalışma, bu sıra dışı mekanizmanın daha iyi anlaşılmasını sağladı. Bu “astronomi makinesi”nin Milattan Önce 2. Yüzyıl (M.Ö. 150 – 100 arası) ya da en yakın tahmin ile M.Ö. 87 yılına dayandığı tahmin ediliyor. Orijinalinde bir hesap makinesi olarak hizmet veren cihaz, bronz çark takımına ev sahipliği yapan 33 cm x 18 cm ölçülerinde bir ahşap kutu idi ve üzerlerinde yazıtlar bulunan iki bronz plaka ile mühürlenmişti.

Hublot

KAYNAK

About author View all posts

Permun