ALAÇATI…

Kentsel sit alanı ilan edilerek korumaya alınan Alaçatı’da Arnavut kaldırımlı dar sokaklar, beyaz badanalı, mavi panjurlu Alaçatı evleri, restore edilerek turizme kazandırılan şirin mi şirin Alaçatı butik otelleri, rüzgâr esse de sakin kalan masmavi denizi, güler yüzlü halkı ve beldenin her tarafında sizi karşılayan mor çiçekleri ile Alaçatı görülmeye değer bir tatil beldesi.

Alaçatı; önceleri, Rumların zamanında şarapları ve üzüm bağları ile meşhurken şimdi de sert rüzgârı ve dar sokaklarının şirin mi şirin kaldırımları ve evleri ile ünlü. Alaçatı’nın rüzgârlı gün sayısı, normal bir tatil beldesine göre oldukça fazla. Zaten sörfteki bu ünü de buradan kaynaklanıyor. Çeşme Alaçatı dünyanın en iyi rüzgâr alan sayılı yerlerinden biri. Hatta pek çok yerde Alaçatı ve Çeşme için “ denizin rüzgârla dans ettiği yer” şeklinde benzetmeler bile yapıldığını duyabilirsiniz.

Alaçatı, İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı ve son yıllarda hem ülkemizde hem de yurt dışında giderek popüler olmaya başladı. Sert rüzgârı, masmavi denizi ve beyaz badanalı evleri dışında Alaçatı, beldenin içinde bulunan eski yel değirmenleri ile de oldukça ünlü.

Önceleri kendi halinde bir beldeyken, özellikle 2000’li yıllarda butik otellerin açılmasıyla birlikte turizmin gözde merkezlerinden biri haline gelen Alaçatı’da, bugün çok sayıda Alaçatı butik ve küçük oteli var. Alaçatı otellerinin büyük çoğunluğu eskiden kalma Rum evlerinin restore edilerek otele dönüştürülmesi ile hizmete açılmış. Alaçatı evlerinin beyaz badanalı ve mavi panjurlu özelliklerini birebir yansıtıyorlar. Alaçatı otellerinin işletmecileri de oldukça güler yüzlü ve sıcak. Kendinizi dostunuzun evinde misafir gibi hissedebilirsiniz.

Alaçatı-1

Alaçatı otellerinin pek çoğu aile işletmesi, dolayısıyla kaldığınız Alaçatı otelinin işletmecisi ile dost olarak ayrılıyorsunuz tatilinizin sonunda. Alaçatı otelleri genellikle beldenin merkezinde konumlanmış. Ancak butik oteller bölgesi olarak anılan bölgede de çok sayıda Alaçatı oteli görebilirsiniz. Ancak hangi Alaçatı otelinde kalırsanız kalın merkeze ve denize ulaşım konusunda sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Alaçatı otelleri butik ve küçük otel tarzında hizmet veriyorlar. Çoğu Alaçatı oteli yılın her dönemi hizmete açık. Sadece yaz tatil sezonunun başlaması ile de hizmete giren Alaçatı otelleri de var. Yaz aylarında ve bayram gibi özel tatil günlerinde tamamen dolu oluyor Alaçatı otelleri. Alaçatı otellerinin fiyat seçenekleri de oldukça çeşitli. Yaz aylarında ve tatil günlerinde biraz artış görülebiliyor. Ancak genellikle Alaçatı otel fiyatları turistlerin bütçesine uygun ve ödeme seçenekleri ile de misafirlerinin yanında.

Mimari

Alaçatı’nın dar sokaklarında yer alan iki katlı, arka avlulu taş evlerin çoğu 100-150 yaşında. Sokaklar güneşi az, rüzgarı çok alacak şekilde düzenlenmiş. 2001 yılında Taş Otel’in açılmasından sonra yüzlerce ev konut, otel veya restoran olarak restore edildi ve Alaçatı 2005 yılında “kentsel sit” ilan edildi.

Rüzgar sörfü

Rüzgar sörfü meraklıları Alaçatı’nın Yumru Koyunu 1990 larda keşfettiler. Bugün sayısı 10 civarında olan  rüzgar sörfü okulu ile Alaçatı dünyanın en önemli sörf merkezlerinden biri. Konumu ideal: Sürekli karadan esen rüzgar var, dalga yok, plaj sığ ve kumluk, yeni başlayanlar için çok uygun; koyun ortası ise derin ve daha fazla rüzgar aldığı için ileri düzeydeki sörfçüler için de ideal.

Plajlar 

Alaçatı Çeşme yarımadasının “ince belinde” yer aldığından 3-15 km arasındaki measfelerde onlarca plaj var. Gençler için müziği ve eğlencesi bol olan “beach club”lardan sukunet arayanlar için bakir plajlara kadar bir çok seçenek var. Alaçatı’nın kuzeyinde Ilıca Plajı, güneyinde Çark plajı, batısında da Pırlanta ve Altınkum sahilleri yer alıyor.

Yeme, içme 

Alaçatı belki de Türkiye’nin en iyi restoranlarına sahip beldesi. Hem Türk, hem de dünya mutfaklarını sunan restoranlar ve cafeler adeta birbirleriyle yarışıyor.

Alaçatı

KAYNAK

About author View all posts

Permun