Teknolojinin gelişmesi ile birlikte saatlerin başta zaman tutma hassasiyetleri olmak üzere pek çok özelliği de belli standartlarla ifade edilir bir hal aldı. Bu standartların hem saptanmasında hem de uygulama aşamasında büyük rolü olan kurumları sizler için bir araya topladık.
Kronometre & COSC – Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres
Resmi İsviçre Kronometresi Test Enstitüsü, İsviçre üretimi saatlerin mekanizma hassasiyetlerini ölçen ve başarılı olanların sertifikalandırmasını yapan kurumdur.
1973 yılında, kar amacı gütmeden kurulan enstitü, farklı koşullarda mekanizmaların istenilen hassasiyet değerlerini sağlayıp sağlayamadığını kontrol eder. Rolex, Omega ve Breitling’in de aralarında bulunduğu birçok markaya hizmet veren enstitüden onay alan saatler günlük en fazla -4/+6 saniyelik sapma değerine sahip olurlar.
Mekanik ve Quartz saatler için farklı test ve sertifikasyon koşulları geçerlidir.
METAS – Federal Institue of Metrology
Omega tarafından kullanılan sertifikalandırma, kronometre özelliklerini bir adım öteye taşıyarak çok daha kapsamlı ve zorlayıcı testleri saatlere uygular. 15000 Gauss’luk manyetik akıya dayanıklılık, su altında gerçekleştirilen operasyonlar ve zorlu güç rezervi standartları gibi birçok ekstrem işlemin uygulandığı süreç sonunda başarılı saatler “Master Chronometer” sertifikasına sahip olurlar.